Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

M 10Z

21. 1. 2013 2:06

Kdyz jsem prisel v 19 letech do Kanady,tak muj prvni sef byl starsi pan z Liberce,to jsem se dozvedel asi po puli roce kdyz me chvalil a rikal:vsak se pozna krajan a tak jsem se dozvedel,ze je nemec,z Liberce.za nekolik let po tom,jsem se v praci nastval a zacal nadavat sam sobe cesky a jeden kolega ke me prisel a rikal:Jako kluk jsem se pral s cechama z vedlejsi vesnice tak ti tu tvoji cestinu rozumim,take to byl sudetak.No a nakonec se me starsi pani v zamestnani pri vanocni oslave pta,zda jsem podle jmena cech no a hned dodala ze pochazeji z Loun,ze jsme krajani,ale ze ona uz cesky moc nezna,ze ji bylo 14 let kdyz prisla do Kanady.

0 0
možnosti
AT

Němec zůstane Němcem,vždycky bude něco víc.Po prohrané válce měli Německo vymazat z mapy a byl by na věky pokoj od Sudeťáků,atd.

1 6
možnosti
MR

M88i84l69a73n 10R42a84d13e36k

19. 1. 2013 23:11

pravda, dnes nebezpeci vane odjinud. Nicmene se plete, asi zamerne, minulost s pritomnosti. Ze dnes se nemcu bat nemusime, neznamena ze Benesovo dekrety nebyly spravne sveho casu. A ze to co se stalo bylo zavineno jen a jen nacisty. Nebyt te valky, sudetaci by tu zili jako zili po staleti. A hazet spinu na cesky narod za to co se stalo je zcestne. Ale jinak mate pravdu, dnesni Nemecko je demokraticke a cesi se nemusi ho bat.

4 0
možnosti
MK

Máte nepochybně pravdu, Františku, v řadě svých argumentů. Německo je vzorová demokracie s úžasnou občanskou společností a sociálním systémem.

Ale: Sudetendeutsche Landsmannschaft (SL)

http://www.sudeten.de/cms/?Die_Sudetendeutsche_Landsmannschaft:Ziele

má tyto cíle:

c) den Rechtsanspruch auf die Heimat, deren Wiedergewinnung und das damit verbundene Selbstbestimmungsrecht der Volksgruppe durchzusetzen;

 d) das Recht auf Rückgabe bzw. gleichwertigen Ersatz oder Entschädigung des konfiszierten Eigentums der Sudetendeutschen zu wahren; Neboli: c) prosadit právní nárok na vlast, její znovuzískání a s tím spojené sebeurčení naší etnické skupiny; d) chránit právo na vrácení nebo ekvivalentní náhradu nebo odškodnění za konfiskovaný majetek sudetských Němců; Bez dalšího komentáře.

5 1
možnosti
JK

J48a32n 35K62r24a94u94s

19. 1. 2013 22:30

Co nápisy? Budem tu zase mít německý nápisy? A co jazyk? Budeme zase mluvit německy?

3 5
možnosti
JC

Zlaté časy dvoujazyčných nápisů.

Teď jsou všechny obchody počmárány akorát englicky...

1 2
možnosti
MO

Současný pohled na Německo ... Historická zkušenost ale říká, že války do Čech přicházely ze západu ...

7 4
možnosti
JZ

Pane Martine, kdy zacina ta Vase "historie"? Muj deda se napr. nedavno mydlil za naseho cisare, protoze nam zabili Ferdinanda... A tzv. Slovane se dostali od Dnepru az do pozdejsiho Pruska mirovou cestou? Turci a Svedove taky neprisli ze zapadu - jenom pro osvezeni pameti...

4 1
možnosti
JL

Napsal jste to i za mne.R^ Bohužel se zde cíleně  intrikuje a rozeštvává.

5 3
možnosti
Foto

Stejně tendenční je tenhle článek.Jen v opačném gardu.Navíc autor se vyjadřuje nepříliš skvěle,ne o sousedních národech ale o svém vlastním.:-)[>-]

5 12
možnosti
PB

Autor jen říká, kolik Čechů získává výhody a levnější zboží z Neměcka, ale jinak bychom ho měli pomlouvat? To jsme my!

Co je na tom tendenční - je to holá pravda. Ale ta Vámasi moc nevoní...

8 6
možnosti
Foto

Nebál se smrti a umřel, bál se smrti a umřel taky. Jestliže jste tedy přesvědčen, že se bát nemusíte, tak se nebojte - je to Vaše věc.

5 5
možnosti
MT

To me připomina podobny vtip: Jeden chlastal a umřel. Druhy nechlastal umřel taky. Jenze ten co nechlastal umřel mnohem dřive, protoze ten co chlastal byl ozraly a  přejel ho traktorem . . .

4 0
možnosti
MT

Co ? Němci ?  A třeti válku ? Ale to snad nééé ! To absolutně nepřichazi v ůvahu ! Vždyt' to jsou takovi dobráci.

6 7
možnosti
Foto

I22v78a59n 31M71a12r18e46k

19. 1. 2013 21:21

A nemáš je už náhodou v obyváku pod kobercem ? ? ?  R^

6 1
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).