Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Středověcí tyrani: Raynald ze Châtillonu

Příběh rytíře a posléze mocného křižáckého šlechtice Raynalda ze Châtillonu patří mezi děsivé případy toho, kam až může zajít osobní chamtivost a ctižádost. A také toho, jaké příležitosti se nabízely ve středověku – a nabízejí se dodnes – nekompromisním a bezskrupulózním lidem bez ohledu na jejich původ.

Raynaldův hrad Kerak v Zajordánsku

O Raynaldově původu se toho totiž ví velmi málo. Snad pocházel z okruhu drobné francouzské šlechty, nejspíš jako jeden z mladších synů. Možná z nedostatku příležitostí v rodné Francii se přidal ke Druhé křížové výpravě, která skončila známým fiaskem roku 1149 u Damašku a odchodem většiny křižáků zpátky domů. Raynald se nicméně rozhodl zůstat. A pro křižácká panství v Zámoří to mělo mít katastrofální důsledky.

Přestože neměl původ ani peníze, podařilo se mu zlomit srdce mnoha dam svým mohutným vzrůstem, ryšavými vlasy a nespoutanou energií. Jednou z těchto dam byla i čerstvě ovdovělá Konstancie, samotná kněžna z Antiochie. Bez porady s vlastní šlechtou a církví ani s lenním pánem, tedy byzantským císařem, se Konstancie brzy za Raynalda tajně vdala. Ve své době to byl skandál bulvárních rozměrů; nejenže Raynald byl bezvýznamný, ale především měla kněžna své povinnosti vůči císaři i jeruzalémskému králi, jimiž doporučené nápadníky vytrvale odmítala.

Raynald se tak přes noc stal z pouhého rytíře knížetem a vládcem druhého nejvýznamnějšího křižáckého panství v Zámoří. Tento krok nepotěšil nikoho. A další kroky naopak poštvaly všechny proti Antiochii. Raynald se rozhodl, že jako kníže je skutečným vládcem. Byzantskému císaři vypověděl věrnost i placení tributu a co bylo horší, rozhodl se proti němu přímo vytáhnout.

Na kýženou válečnou výpravu byly však potřeba peníze, které se daly rychle získat jen od církve. Antiošský patriarcha Aimery, jeden z největších učenců své doby, je odmítl poskytnout, a proto jej Raynald nechal zajmout a mučit. Jeho rány dal namazat medem a nebohého muže nařídil přivázat na střechu citadely vystaveného slunci, které umí být v Zámoří skutečně kruté. Aimery nakonec zaplatil a podařilo se mu uniknout. Raynalda jeho další osud stejně nezajímal; měl jiné plány.

O několik měsíců později se jeho muži nečekaně vylodili na byzantském Kypru, na pomoc přišli také arménští vzbouřenci, kteří měli s Byzancí nevyřízené účty. Kypr byla jedna z nejbohatších oblastí mocné říše, její obilnice a zároveň vinařství. Stačilo pár týdnů a zbyl popel. Raynaldovi si počínali vskutku nevídaně; řečtí kronikáři popisují, že se nezastavili před ničím. Srovnávali se zemí kostely a kláštery a zabíjeli kněze i mnichy. Jeptišky hromadně znásilňovali a pak vraždili. Vraždili také obyčejné obyvatele, včetně žen a dětí. Každý kousek zlata nebo stříbra byl roztaven a na lodích odvezen do Antiochie. Raynalda čekala pohádková kořist. A také císařův hněv.

Během dalších měsíců se obrovská byzantská armáda vydala potrestat Raynalda. Znovu podrobila Armény a antiošský kníže se třásl strachy. Nehodlal bojovat, zbývalo tedy jediné: prosit. S dary a poníženým poselstvím vyslal své muže napřed, aby je vzápětí následoval v kajícnické košili a bosý. Tak ho přijal císař a nechal jej hodiny čekat, než mu odpustil. Zbavil ho postavení a Antiochii znovu podřídil své moci, jenže nevzal Raynaldovi život. To byla chyba.

Rozzuřený a ponížený rytíř se rozhodl soustředit svou nenávist na sousední arabská území. Při jedné kořistnické výpravě však padl do zajetí a marně prosil o vykoupení. Nikdo neměl zájem na jeho návratu. Celých šestnáct let strávil ve vězení; tak dlouho, že si snad všichni mysleli, že musel dávno zemřít.

Vrcholem krutosti srovnatelným s invazí na Kypr byl útok z roku 1182, kdy se rozhodl udeřit na samotnou Mekku, nejsvětější město islámu. S malou pirátskou flotilou vyplul Rudým mořem potápět lodi s poutníky do Mekky, plenit a vyvražďovat bohatá obchodní města na arabském a africkém pobřeží a ohrozil samotnou Medinu. Do Mekky nedoplul jen kvůli narychlo postavenému egyptskému loďstvu, které piráty zahnalo zpátky. Mnoho mužů z Raynaldových lodí se podařilo zajmout a posléze byli v Mekce veřejně ukamenování, avšak Raynald sám unikl. A Saladin, nejmocnější muž tehdejšího arabského světa, mu osobně přísahal pomstu.

Naplnila se teprve o pět let později po neslavné bitvě u Hattínu, největší křižácké katastrofě v dějinách. Raynald patřil mezi ty, kteří naléhali na otevřený střet se Saladinovou armádou a během smutné bitvy byl zajat spolu s jeruzalémským králem. Arabští kronikáři zaznamenali historku popisující poslední okamžiky života ryšavého rytíře. Společně s panovníkem Jeruzalémského království, na kterého měl v posledních letech obrovský vliv, byl přiveden do Saladinova stanu. Král Guy se v tu chvíli velice obával o svůj život a měl obrovskou žízeň, ostatně jako všichni dehydrovaní křižáci u Hattínu, proto mu Saladin nabídl pohár naplněný ledem; krále zabíjet nehodlal. Guy se napil a podal zbytek Raynaldovi. Něco takového Saladina rozhořčilo. Osobně prý srazil Raynaldovi hlavu, snad před očima strachem se třesoucího krále, a nechal tělo ryšavého rytíře hodit psům.
Tak skončil život muže, který za sebou zanechával krev, smrt a sváry rozdělující celá království. Za svůj život se mu podařilo získat srdce dvou bohatých žen, obrátit proti křižákům byzantského císaře, rozsévat sváry uvnitř Jeruzalémského království a nakonec křižáky dohnat k události, díky které málem zmizeli z dějin. Od té doby se ostatně tolik nezměnilo. Ať se tvrdí cokoli, strašlivou zkázu může napáchat i jediný, dostatečně ambiciózní člověk.

 

Máte tipy na další středověké tyrany? Přidejte se na oficiální facebookové stránce a napište mi je. Podívejte se také na autorský web, kde najdete vše o mých historických románech nebo středověké pohádce pro děti.

Autor: František Kalenda | neděle 20.1.2013 22:20 | karma článku: 20,89 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

František Kalenda

Smrtonosné cestování

Cestování nepřináší jen krásné fotky, odpočinek a radostné zážitky. Vzhledem k událostem na mé poslední výpravě jsem se rozhodl, že sestavím malou sbírku toho, co se může stát i vám. Nebo spíš nemusí. Na základě vlastních zkušeností.

17.3.2013 v 21:49 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

(A)historičtí vikingové

Několik hodin před uvedením druhé epizody jsem se rozhodl s vámi podělit o dojmy z pilotního dílu nového seriálu ze středověku VIKINGS.

10.3.2013 v 20:42 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Když Turci šířili v Evropě mír

Recenze nejdražšího tureckého filmu v historii,Fetih 1453, z roku 2012. Jak se turečtí filmaři zhostili období dobytí Konstantinopole? A proč film odhaluje tureckou společnost a politiku jinak, než by si asi sám přál?

10.3.2013 v 11:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Porto očima spisovatele: Fotoreport

Sérii článků o Portugalsku začínám vlastními fotoreporty z míst, které mě nejvíce inspirovaly. Další fotografie najdete na mé oficiální facebookové stránce. Brzy čekejte podrobnější články k jednotlivým místům.

3.3.2013 v 21:44 | Karma: 10,47 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Mlčenlivé věže: Smrt po íránsku

Stejně jako zná málo lidí staré perské náboženství, zoroastrismus, málo z nich zná i specifický způsob pohřbů jejich fascinující starodávnou komunitou: na vrchol věží. Rozhodl jsem se ho tedy představit blíž.

24.1.2013 v 8:00 | Karma: 12,77 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).